Ο βασιλιάς Mindon της Βιρμανίας θέλησε να αφήσει στους μεταγενέστερους ένα βιβλίο το οποίο δεν θα αλλοίωνε εύκολα ο χρόνος, ως ιστορική και πολιτιστική παρακαταθήκη των επερχόμενων γεγεών. Εραστής της λογοτεχνίας και των βιβλίων ο ίδιος, γνώριζε πολύ καλά ότι ένα από τα πολυτιμότερα στοιχεία μιας διαφωτισμένης κοινωνίας είναι το βιβλίο. Όχι, όμως, οποιοδήποτε βιβλίο αλλά το μεγαλύτερο βιβλίο στον κόσμο….
Το «Kuthodaw», όπως ονομάζεται, ξεκίνησε να «γράφεται» το 1860 στο Mandalay (μετέπειτα πρωτεύουσα της Βιρμανίας), όχι σε χαρτί αλλά σε μάρμαρο, το οποίο εξορύχθηκε από μια περιοχή κοντά στο παρακείμενο ποτάμι της πόλης. Αποτελεί στην ουσία ένα θρησκευτικό βιβλίο, με κώδικες και κανόνες του Βουδισμού, ενώ για τη συγγραφή του ασχολήθηκαν εκατοντάδες ανώτεροι μοναχοί, οι οποίοι έγραφαν χρησιμοποιώντας χρυσό μελάνι.
Το βιβλίο έχει 730 «μαρμάρινα» φύλλα και 1.640 σελίδες με 100 γραμμές η καθεμία, ενώ το ύψος του φτάνει τα πέντε πόδια. Η συγγραφή του κράτησε οκτώ ολόκληρα χρόνια, ενώ όλες οι σελίδες τοποθετήθηκαν εν τέλει γύρω από μια χρυσή παγόδα στο κέντρο της πόλης- γνωστή ως παγόδα Kuthodaw. Σήμερα το μεγαλύτερο βιβλίο στον κόσμο αποτελεί από μόνο του ένα ολόκληρο μουσείο, που προσελκύει τουρίστες και βουδιστές από όλο τον κόσμο.
Ευαγγελία Αναστασάκη