21η Μαρτίου : Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Η 21η Μαρτίου, ημέρα της εαρινής ισημερίας και ως εκ τούτου πρώτη μέρα της άνοιξης, έχει επίσημα κατοχυρωθεί και ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Η πρωτοβουλία αυτή χρονολογείται από το 1998 οπότε και η Εταιρεία Συγγραφέων θέσπισε αυτή την ημέρα ως Ημέρα Ποίησης. Το 2001 η UNESCO υιοθέτησε αυτή την πρωτοβουλία, καθιστώντας την πλέον ως "Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης" και αναθέτοντας στη χώρα μας την οργάνωση του πρώτου διεθνούς εορτασμού. Ο διεθνής πολιτιστικός οργανισμός θέλησε με αυτό τον τρόπο να προωθήσει την τέχνη της ποίησης και συγκεκριμένα τις προσπάθειες των μικρών εκδοτών να τυπώνουν συλλογές νέων ποιητών, την επιστροφή της προφορικής παράδοσης με την ανάγνωση ποιημάτων ενώπιον κοινού και την αποκατάσταση ενός διαλόγου μεταξύ της ποίησης και των άλλων μορφών τέχνης, πάνω στον αφορισμό του Ντελακρουά «Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση».Η υλοποίηση αυτής της ιδέας έγινε από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, το οποίο από τότε συμμετέχει ενεργά στον εορτασμό.
Η ποίηση,αποτελεί μια από τις δυσκολότερες προς έκφραση και πρόσληψη τέχνες, χωρίς αυτό βέβαια να της αφαιρεί διόλου την απαράμιλλη ικανότητά της να συγκινεί και να προκαλεί βαθύτατα συναισθήματα και σκέψεις τόσο στον αναγνώστη-ακροατή όσο και στον ίδιο τον δημιουργό.
Πολλοί θεωρούν,επίσης, ότι για να αντιληφθεί κανείς το νόημα ενός ποιήματος θα πρέπει να διαθέτει υψηλό επίπεδο μόρφωσης ή κάποια εξειδικευμένη γνώση. Στα σχολεία διδάσκεται από μια εντελώς μονοδιάστατη και περιορισμένη οπτική γωνία ,κατά την άποψή μου, παρέχοντας μια και μόνη ερμηνεία του ποιήματος η οποία προωθείται ως η μόνη σωστή και η οποία πρέπει και να απομνημονευθεί, καταστρατηγώντας τους θεμελιώδεις λίθους της Ποίησης: την ατομικότητα της ερμηνείας και την φαντασία.
Για τους παραπάνω λόγους, επομένως, η ποίηση είναι και η λιγότερο δημοφιλής τέχνη και ίσως κάπως παρεξηγημένη. Παρόλ' αυτά, η χώρα μας έχει λάβει "εξ' αιτίας" της 2 Βραβεία Νομπέλ (Σεφέρης-1963, Ελύτης-1979) και έχει σαφώς γεννήσει πλειάδα πετυχημένων και άξιων εκφραστών της.
Ένας από αυτούς είναι και ο τιμώμενος στον φετινό εορτασμό και δεν είναι άλλος από τον Νικηφόρο Βρεττάκο. Με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννηση του Λάκωνα λογοτέχνη, το ΕΚΕΒΙ αφιερώνει την φετινή Ημέρα Ποίησης σε αυτόν και το έργο του, προωθώντας αφίσες με επιλεγμένα δείγματα από τη συγγραφική του συλλογή σε σταθμούς του ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και του ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν και άλλες εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. ( Για περισσότερες λεπτομέρειες, παρατίθεται το σχετικό Δελτίο Τύπου: ekebi.gr)